20. STUDENOG 2017.
Pregovori za TKU - trinaesti sastanak

I DALJE PRIJEVOZ


20. studenog 2017. godine u Sindikalnom domu održan je  13. sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi radi sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Koordinator današnjeg sastanka bio je Stjepan Topolnjak, a koji je odmah započeo s čitanjem predloženog teksta kojim se uređuje pitanje prijevoza, s napomenama od obje strane.

Stavovi Vladine i sindikalne strane argumentirani su stavak po stavak.

Tako se ponovno raspravljalo o pitanju osiguravanja karte za organizirani prijevoz zaposlenicima s određenim oboljenjima te zaposlenicima starijima od 60 godina, bez obzira na kilometražu.

Po pitanju plaćanja naknade troška prijevoza za udaljenost veću od 100 km došlo se ipak do stava da će odluku donositi ministar, što znači da više ne postoji opcija da se o tom trošku uopće ne donosi odluka.

Pitanje definicije organiziranog prijevoza približilo se stavu da ukoliko postoji prijevoz, ali on ne omogućava dolazak/odlazak, taj se prijevoz ne smatra organiziranim.

Po pitanju naknade troška po kilometru pregovarački odbor Vlade RH ponudio je,  kao njihovu zadnju ponudu, naknadu troška prijevoza po kilometru u iznosu od 1,00 kune, iznad koje ne mogu ići.

Konačni stav i tekst onog što se danas usuglasilo dobit ćemo na zadnjem sastanku pregovaračkih odbora dogovorenih za četvrtak, a na kojem ćemo razgovarati i o osnovici.

Kako ministar financija Marić nije bio u mogućnosti prisustvovati današnjem sastanku, pitanje rasta osnovice ostavljeno je za četvrtak, 23. studenog 2017. godine u 14,00 sati kada ćemo vidjeti konačni tekst članka prijevoza i pokušati ugovoriti rast osnovice.

Iskustvo je pokazalo da se na sastancima pregovaračkih odbora znalo iskristalizirati jedno, a nakon toga se na stolu pojavila sasvim druga priča.

Stoga, dok ne vidimo konačni tekst članka prijevoza i ne raščistimo što će biti s rastom osnovice, ne možemo znati jesmo li se pomakli s mrtve točke ili još uvijek tapkamo u mraku.