13. OŽUJKA 2020.
Priopćenje

U Zagrebu, 13. ožujka 2020. godine

Ur.broj: 65/2020

 

 

Poštovani zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje, učenici i roditelji,

 

cijeli svijet nalazi se pred novim iskušenjima i zato je u ovim trenucima potrebno pokazati slogu, solidarnost, smirenost, strpljenje, ali i povećanu odgovornost.

Potrebno je svim snagama utjecati na to da se širenje virusa COVID-19  svede na najmanju moguću mjeru i zato je potrebno pažljivo pratiti upute nadležnih institucija i provoditi propisane pojačane higijenske mjere.

U današnjem obraćanju premijera Plenkovića isti je izjavio da dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece, a za one koji to nemaju, pogotovo za prvo razdoblje, škole će raditi i nastavnici će dolaziti u školu, iako se nastava obustavlja na sljedeća dva tjedna.

Kako paralelno postoje preporuke za izbjegavanje okupljanja za više od 100 ljudi, moguće je da se upravo ta situacija dogodi u školama jer, za sada, ne možemo predvidjeti koliki će broj učenika dolaziti u škole. Ako potencijalnom broju učenika pribrojimo zaposlenike i roditelje, povećava se mogućnost ugroze zdravlja svih prisutnih u školama. Škole imaju iznimno važnu ulogu, no  boravak u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi povećava opasnost te bi mogao donijeti više štete nego koristi.

Upravo zato apeliramo na nadležne institucije da ozbiljno razmisle o mogućim posljedicama otvorenih škola u narednim danima te da sve to uzmu u obzir kod donošenja daljnjih odluka, a radi zaštite zdravlja svih koji se potencijalno mogu naći u tim zatvorenim prostorima.

Ujedno molimo roditelje da, ukoliko imaju mogućnost organiziranja čuvanja djece, svoju djecu ne izlažu prevelikim zatvorenim skupovima te im unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju, strpljenju i odgovornosti.

Posebnost je osnovnih škola što ih pohađaju i najmlađi učenici koji ne mogu ostati sami kod kuće pa je svakako neophodno da Ministarstvo znanosti i obrazovanja procijeni je li viši javni interes sačuvati zdravlje građana i spriječiti širenje zaraze. U ponedjeljak ćemo znati postotak dolazaka učenika te ćemo ponovno zatražiti preispitivanje odluke o nužnosti dolaska zaposlenika na radno mjesto jer isto smatramo rizičnim za zdravlje svih dionika.

Također, zahvaljujemo svim zaposlenicima škola što ovih dana ulažu 110%  u to da se on-line nastava organizira na što učinkovitiji način.

Ujedno hvala i nenastavnom osoblju koje se već godinama nosi s problemom nepoštivanja propisa vezanih uz povećani opseg posla, a koji također ulažu dodatne napore za osiguravanje higijenskih i sanitarnih uvjeta za rad škola. Zato vas sve obavještavamo da nastavljamo  rad na akcijama  po pitanju zabrane zapošljavanja.

Upravo zato, pozivamo sve zaposlenike da vode evidenciju svog rada, osobito povećanog opsega posla, a posebice informatičari i ostali zaposlenici koji su imali/još uvijek imaju povećane obveze radi izvršavanja dodatnih zahtjeva nadležnog ministarstva.

Vezano uz provođenje on-line nastave, molimo također da se uzme u obzir činjenica da ćemo zasigurno naići na probleme, da je ovo mnogima prvi susret s takvom vrstom nastave te da zajednički u hodu pokušamo rješavati sve probleme. Zato molimo da nam javljate na koje probleme nailazite, kako učitelji, tako učenici i roditelji. Mi ćemo dati sve od sebe da pravovremeno odgovorimo na vaše upite, a pitanja, za koja ćemo trebati dodatna pojašnjenja, upućivat ćemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, CARNETU i drugim nadležnim tijelima kako bismo zajednički mogli što bolje prebroditi ovo krizno razdoblje.

Također, željeli bismo pozvati sve građane da novonastalu situaciju sagledaju kao priliku za iznalaženje novih rješenja u korist čitavog društva.

Samo zajednički možemo uspješno savladati sve prepreke, jer su učitelji snalažljivi, kreativni i odgovorni.

Stoga su nam u ovom razdoblju potrebni suradnja, solidarnost i odgovornost pa molimo da svi svojim postupcima i strpljenjem pomognemo jedni drugima u nošenju s novonastalom situacijom.

Otvoreni smo za sva pitanja, primjedbe i konstruktivne komentare, a sve kako bi ovaj izazov zajednički uspješno savladali.

 

                                                                                         Vaš Sindikat hrvatskih učitelja