25. SVIBNJA 2022.
Problematika zabrane zapošljavanja i materijalna primanja pomoćno-tehničkog osoblja
Jedan od većih problema u sustavu svakako je i zabrana zapošljavanja odnosno neodobravanje zapošljavanja na postojećim radnim mjestima (primjerice nakon odlaska pomoćno-tehničkog osoblja u mirovinu), čišćenje veće kvadrature od propisane i niska primanja. Upravo zato SHU je ponovio svoje prijedloge za poboljšanje položaja i uvjeta rada pomoćno-tehničkog osoblja na način da se:
1) umanji zaostajanje plaća pomoćno-tehničkog osoblja, a na što se i sama Vlada već obvezala Planom oporavka i otpornosti, odnosno najavom novog sustava plaća (što su predstavnici Vlade i sami potvrdili izjavama o nužnosti korigiranja najnižih primanjima odnosno koeficijenata)
2) ukidanje zabrane zapošljavanja,
3) reguliranje isplate stimulacije koju je predložio SHU
4) smanjiti broj ugovora na određeno kako bi se spriječile zlouporabe (na čemu paralelno radimo u radnoj skupini za Zakon o radu).
Naime, prilikom potpisivanja TKU-a, a na kojem su, uz premijera, bili prisutni i brojni ministri, SHU je ponovno otvorio problematiku zabrane zapošljavanja te plaća pomoćno-tehničkog osoblja na što nam je odgovoreno kako je u planu donošenje novog sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama te da će se osobito voditi računa da se na primjeren način uredi pitanje najnižih plaća u javnim službama. Pitanje je kada će se donijeti novi propis kojim će se riješiti zaostajanje plaća, odnosno koeficijenata pomoćno-tehničkog osoblja?!
No, to nije jedino što se treba promijeniti, već je uz to nužno i odobriti nova zapošljavanja, stati sa zlouporabom ugovora na određeno (na čemu paralelno radimo na radnoj skupini za Zakon o radu) i regulirati adekvatnu stimulaciju za rad. Naime, u ocjeni ustavnosti mjera testiranja koju je podnio SHU, naveli smo i problematiku zabrane zapošljavanja odnosno nedostatka pomoćno tehničkog osoblja, a MZO nam se očitovalo kako je u školskoj godini 2021/2022 u razdoblju od rujna do prosinca zaprimilo 450 zahtjeva koji se odnose na zapošljavanje za puno i nepuno radno vrijeme, no odobreno je samo zapošljavanje od 145 spremačica na neodređeno radno vrijeme, ukupno u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, dok se ostali zahtjevi još uvijek su u rješavanju. Od tada do danas nije se mnogo promijenilo te su zahtjevi još uvijek u stolovima. Dakle, pomoćno tehničko osoblje i dalje čisti veću kvadraturu od propisane, ima ih premalo, uvjeti rada su loši kao i primanja. Upravo radi toga, a budući da se učestalo radi iznad norme dok se prekovremeni većinom ne odobravaju, uz već najavljeni nužni rast primanja sukladno novom uređenju plaća, potrebno je riješiti i sljedeća pitanja:
- ukinuti zabranu zapošljavanja
- spriječiti zlouporabu ugovora na određeno (zbog čega mnogi ne dobivaju božićnicu i regres, žive u neizvjesnosti te nemaju jednake uvjete za rad kao zaposlenici s ugovorima na neodređeno)
- regulirati stimulaciju za rad.
Također, u narednim tjednima očekuje nas početak pregovora za granski kolektivni ugovor te trodnevni sastanak pregovaračkog odbora SHU-a sa završnim pripremama za pregovore, a vi nam i dalje šaljite svoje prijedloge na: sindikat@shu.hr PREDMET: GKU.
O svemu uskoro opširnije.