23. STUDENOG 2020.
Problemi ovršenih i zaposlenika s ugovorima na određeno vrijeme
PRIOPĆENJE, 23.11. 2020.
Mediji su, dana 20. studenog 2020. godine, objavili priopćenje Udruge Ovršeni s naglaskom da su isti vrlo nezadovoljni novim predloženim zakonskim rješenjima po pitanjima izmjene Ovršnog zakona te da je „slatki omot oko gorke pilule, ovaj dio koji govori da će regres, božićnice, uskrsnice i naknada za topli obrok, biti izuzeti od ovrhe. Takva su rješenja trebali donijeti još prije četiri godine, da ovršeni građani mogu lakše disati. Ovako, oni to čuvaju za prikrivanje otrovnog dijela pilule", navedeno je u priopćenju Udruge.
Iako se Matica hrvatskih sindikata sa svojim predstavnicima na radnoj skupini uporno zalagala za izmjene na način da se božićnica, regres i dr. izuzmu iz ovrhe te se nadamo da će se to uskoro i ostvariti, isto smo tako svjesni i činjenice da se donošenje novog Zakona već dulje vrijeme odugovlači te da je pitanje kada će isti biti donesen, iako je njegovo donošenje načelno planirano do kraja ove godine (kako stoji u priopćenju). No čak i ukoliko se predmetni zakon uskoro donese, on neće riješiti mnoga otvorena pitanja ovršenih te probleme zaposlenika koji imaju ugovore na određeno vrijeme jer će mnogima od njih ugovori prestati 22. prosinca 2020. godine, a upravo kako bi se izbjegla isplata božićnice (a što se događalo i ljetos s isplatom regresa).
Stoga vas pozivamo da se odazovete na našu Online akciju 2 i navedete jeste li jedan od onih kojima nije isplaćen regres (ili neće biti isplaćena božićnica) iz razloga što vam je ugovor prestao/prestat će baš prije isplate jednog od ta dva materijalna prava.
Naime, prošle smo godine uspjeli u nastojanjima da mnogim zaposlenicima božićnica bude isplaćena (neki su poslodavci čak tražili nezakonito vraćanje isplaćenih božićnica, a nekima je ista ipak naknadno isplaćena jer ugovori nisu smjeli prestati na način na koji su prestali) pa smo tako prošle zime morali reagirati na nezakonita postupanja u mnogim školama (vijest o „ukradenim“ božićnicama iz 2019: https://www.vecernji.hr/.../sindikat-hrvatskih-ucitelja...). Da se takva praksa ne bi ponavljala te da se problem napokon riješi, moramo zajednički inzistirati, a osobito iz razloga što zaposlenici s ugovorima na određeno ne bi smjeli biti dovedeni u neravnopravan položaj s onima koji imaju ugovore na neodređeno.
Stoga je vrlo važno da se odazovete našoj Online akciji 2 .
Temeljem vaših odgovora, čija će anonimnost i zaštita osobnih podataka biti zajamčena (jer se mnogi još uvijek boje tražiti pomoć iz straha da se s njima neće ponovo sklopiti ugovor u mjesecu siječnju 2021.) Ured pučkog pravobranitelja izdat će nove preporuke Vladi RH, a mi ćemo ponovno iznijeti probleme na najavljenom sastanku u MZO-u jer se isti nepotrebno povlače već dulji niz godina i opet inzistirati na njihovu žurnom rješavanju.
Vijest o novom Ovršnom zakonu prenesena od N1: