27. STUDENOG 2015.
RAST BDP-A

Sindikati javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene Sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja.


Kako je BDP u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2 posto i 2,8 posto, njegov prosječan rast u zadnja dva kvartala iznosi točno 2 posto. Stoga se, prema odredbama sporazuma, osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba 

povećati na

 

5415 kuna

bruto. Time bi se osnovica za plaće javnim i državnim službenicima zapravo trebala vratiti na razinu prije nego što su sindikati potpisali dodatke Sporazumima o osnovici za plaće iz 2009., kojima su pristali na smanjenje osnovice za 6 posto, uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari značajniji gospodarski rast.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić danas je, komentirajući rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu, podsjetio kako su ti sporazumi sklopljeni u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade, pa trenutno ne može ništa prejudicirati.  "U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem", kazao je.

Prema pisanju medija, za isplatu povećanja osnovice trebalo bi oko 1,8 milijardi kuna. "Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije", rekao je Grčić.

Sindikati, pa tako i SHU, očekuju da se potpisani sporazumi ispoštuju.