05. SRPNJA 2019.
Sastanak s predstavnicima Grada Slavonskog Broda

Zbog novonastale situacije izazvane Odlukom Grada Slavonskog Broda vezanom uz organizaciju nastave u školskoj godini 2019./2020. u OŠ Vladimir Nazor i OŠ Ivan Goran Kovačić, danas je održan sastanak predstavnika SHU-a i Grada Slavonskog Broda. Na sastanku je naglašeno da takva odluka dovodi u pitanje pravo djece na kvalitetno obrazovanje, doprinosi gašenju života u slavonskim selima, mijenja mrežu škola na štetu Slavonije te tako narušava i egzistenciju zaposlenika.
Sve smo ove posljedice argumentirano obrazložili gradonačelniku i njegovim suradnicima. Gradonačelnik Duspara je uvažio naše argumente vezane uz učenike od prvog do četvrtog razreda koji će, kao i do sada, ići u školu u svojim mjestima. Upravo to propisuje i Državni pedagoški standard u čl. 3 stavku 5.: „za učenike razredne nastave, kad god je to moguće, školovanje se osigurava u objektu čija udaljenost od mjesta stanovanja ne zahtjeva prijevoz“.
Međutim, gradonačelnik je ostao pri odluci da učenici od petog do osmog razreda idu u PŠ Ruščica jer bi na taj način i predmetna nastava mogla raditi u jednoj smjeni. Kako u toj školi nema dvorane za održavanje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture, ostaje za vidjeti kako će se očitovati Ministarstvo znanosti i obrazovanja