25. TRAVNJA 2018.
Sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan sastanak predstavnika Vlade RH i sindikata javnih službi s dvije teme.

Prva tema je bila pregovori za povećanje osnovice za plaće u javnim službama, a koju treba realizirati prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike. Dogovoreno je da će taj posao započeti radna skupina za pripremu metodologije za pregovore o osnovici za izračun plaće u javnim službama u kojoj će, sa po 5 predstavnika Vlade i sindikata, biti poznavatelji makroekonomije i statistike te napraviti analizu plaća, a time temelje za kvalitetne pregovore. Oni bi svoj rad trebali započeti početkom svibnja.

Druga tema sastanka je bila problematika članka 66. TKU-a, tj. troška prijevoza i situacija koja je nastala nakon sporne upute školama.

Sindikati su predložili rješenje, od strane Vlade nametnutog „problema“, u obliku vjerodostojnog tumačenja odredbe TKU-a kojim bi se definiralo da je iznos od 1,00 kn po km, neto iznos.

Na nikakve ustupke po tom pitanju sindikati neće pristati jer NIKAD nije bilo govora, niti pa se ikad iznos troška prijevoza u TKU izražavao u bruto iznosu, kao što to sada tumači Vlada RH! Nećemo pristati na izmjene i dopune TKU-a kojima bi se potpuno izmijenio članak prijevoza na način kako to odgovara isključivo i jedino Vladi RH, a na štetu zaposlenika. Previše je već i ova situacija u kojoj mnogi iz svojih plaća sufinanciraju svoj dolazak i odlazak s posla, a neki, kao što se moglo čuti danas, uopće ni ne dobivaju putne troškove jer se čekaju tumačenja!

Dakle, inzistirano je da Povjerenstvo za tumačenje TKU-a počne raditi i tumačiti pristigle upite zaposlenika u skladu s potpisanim TKU-om. Dogovoren je sastanak Povjerenstva za četvrtak, 3. svibnja.