16. STUDENOG 2016.
SASTANAK VERTIKALE OBRAZOVANJA I MZO-A

Na inicijativu Vertikale sindikata obrazovanja u utorak, 15. studenog održan je radni sastanak čelnika Vertikale i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sastanku su ispred Sindikata hrvatskih učitelja prisustvovali Sanja Šprem sa suradnikom, za srednje škole Branimir Mihalinec sa suradnicima te za Sindikat znanosti Igor Radeka i Vilim Ribić. MZO su predstavljali ministar Pavo Barišić te pomoćnici ministra Krešo ZadroSrećko Tomas i Momir Karin sa suradnicima.

Uvodno se govorilo o uspostavi socijalnog dijaloga i važnosti socijalnog partnerstva te zajedničkom radu na donošenju svih akata.

U području osnovnog i srednjeg obrazovanja razgovaralo se o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, problemu zbrinjavanja tehnoloških viškova, napredovanju nastavnika, licenciranju i rješavanju statusa pomoćnika u nastavi, strukovnom obrazovanju, potom o nastavku Cjelovite kurikularne reforme te otvaranju pregovora za granske kolektivne ugovore koji za osnovne i srednje škole ističu sredinom prosinca.

Ministar je istaknuo važnost socijalnog dijaloga, te izrazio spremnost za suradnju uvažavajući sindikate kao socijalne partnere ključne za rješavanje zajedničkih pitanja. Prihvatio je sugestije za što ranijim početkom pregovora o granskim kolektivnim ugovorima te istaknuo kako će se Cjelovita kurikularna reforma, kao važan segment Cjelovite reforme naobrazbe, nastaviti.