26. KOLOVOZA 2013.
SPREMNI SMO ZA PREGOVARAČKI PROCES ARGUMENTIMA I ČINJENICAMA…

Kao ozbiljan socijalni partner pristajemo samo na rješenja koja ne omalovažavaju poziciju učitelja u Hrvatskoj.


Naša je obveza skrbiti za materijalni i socijalni položaj svih naših članova, a principi kojih se u toj skrbi pridržavamo su solidarnost, zauzetost za socijalnu pravednost, međusobno uvažavanje i spremnost na kompromis, ali i spremnost da se za prava borimo svim dopuštenim sredstvima zakona.


Evo nas opet zajedno, na početku još jedne školske godine koja će, prema svim najavama, biti jednako teška, ako ne i teža od prethodnih. Iskreno se nadam da ste se proteklih tjedana uspjeli odmoriti i prikupiti toliko potrebnu energiju za nastavak radnog procesa i ispunjavanje svakodnevnih zadaća.


Posao učitelja nije nimalo lagan, štoviše ide u red težih zanimanja, prije svega zbog društvenog konteksta u kome se odgajaju najmlađi i naše odgovornosti za njihovu ulogu koju će imati u vođenju društva. Zbog toga je u našem pozivu, puno više nego što je to slučaj u ostalima, važna društvena sinergija i spremnost na suradnju sa svima koji sudjeluju u procesima odgoja i obrazovanja najmlađih.


Sindikat hrvatskih učitelja kao najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj ima neprocjenjivu odgovornost za nesmetano odvijanje svih procesa u školama i ustanovama, ne samo zbog toga što je riječ o radnim sredinama naših članica i članova nego i zbog odgovornosti koju smo preuzeli opredjeljujući se za ovaj častan poziv.


U posljednje dvije godine, zahvaljujući prvenstveno restriktivnoj politici hrvatskih vlasti, naša su materijalna prava višestruko ugrožena. Odupirali smo se potezima Vlade RH i resornih ministarstava uvijek kada smo smatrali da je riječ o selektivnim i neprincipijelnim rješenjima koja idu (samo) na štetu zaposlenih u odgoju i obrazovanju i u tome smo bili uspješni, ovisno o prilikama.


Ipak, jednostranom odlukom Vlade ukinut je Temeljni kolektivni ugovor, a na temeljima novog Zakona o reprezentativnosti donesen je novi koji obvezuje sve. Da to nije dovoljno dokazuje i nedavna inicijativa Vlade za početak novih pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, što znači da slijede temeljite izmjene i našeg Kolektivnog ugovora.


Kao ozbiljan socijalni partner spremni smo započeti pregovarački proces na temelju argumenata i činjenica o našem materijalnom položaju, ali nismo i nećemo pristati na metode pritiska i ucjena kojima nas žele prisiliti na rješenja koja će ići na vašu štetu i još više omalovažiti status i poziciju učitelja u hrvatskom društvu. Prije nekoliko tjedana dobili smo inicijativu za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, a ovih je dana od nadležnog ministarstva uslijedila i obavijest da se u tim pregovorima neće raspravljati o pitanjima koja su regulirana u Temeljnom kolektivnom ugovoru.


Kao što vidite, kolegice i kolege, vruća sindikalna jesen započela je i prije početka nove školske godine i nema sumnje da će biti teška i puna iskušenja za sve nas. O svim poteškoćama, problemima i dvojbama na vrijeme ćemo vas informirati i tražiti vaše mišljenje i potporu. Pozivam vas da nam se, kao i do sada, javljate sa svojim pitanjima, prijedlozima i zahtjevima kako bi zahtjevan sindikalni posao obavili na zadovoljstvo svih naših članova i u korist učiteljske struke.


Želim vam sretan početak nove školske godine i puno uspjeha na profesionalnom i osobnom planu.


Vladimir Milošević


v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja