02. LISTOPADA 2020.
Sretan vam Svjetski dan učitelja!

Svjetski dan učitelja je postao prigoda u kojoj se, na svjetskoj razini, mjeri napredak u promišljanju o načinima kako se suprotstaviti svim izazovima na putu za promicanje učiteljske profesije.

Ove godine obilježava se pod motom „Učitelji: Vodeći u krizi, promišljajući budućnost“.

Taj dan pruža priliku za proslavu učiteljske profesije u svijetu, ali i preispitivanje postignuća i skretanje pozornosti na glas učitelja koji su u središtu napora u dostizanju globalnog obrazovnog cilja.

Pandemija COVID-19 značajno je umnožila izazove s kojima se suočavaju, ionako preopterećeni problemima, obrazovni sustavi u cijelom svijetu. Nije pretjerano reći da se svijet nalazi na raskrižju i sada više nego ikad moramo surađivati ​​s učiteljima kako bismo zaštitili pravo na obrazovanje i usmjerili ga i prilagodili okolnostima koje je sa sobom donijela pandemija.

Svjedoci smo, na žalost, da je izostala pravovremena zahvala i priznanje doprinosa učitelja u rješavanju krizne situacije izazvane pandemijom. Nisu učitelji i stručni suradnici dobili ni deklarativnu potvrdu njihova doprinosa u provedbi učenja na daljinu kojom, ne samo da su osigurali kontinuitet obrazovanja učenicima, već su maksimalnim trudom i angažmanom, radom koji opsegom i trajanjem daleko premašuje njihova zaduženja, podržali ranjivu populaciju, ponovno otvorili škole i osigurali da se umanje nedostaci u učenju.

Stoga vam mi, poštovani učitelji, još jednom zahvaljujemo na svom vašem trudu, entuzijazmu i profesionalnoj odgovornosti kojima doprinosite promicanju učiteljske profesije.

Sretan vam Svjetski dan učitelja!

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja