04. LISTOPADA 2019.
Sretan vam Svjetski dan učitelja!

Drage kolegice i kolege,

 

           Svjetski dan učitelja svake je godine iznova prigoda u kojoj se naglašava značaj naše profesije.

            Njegova je svrha usredotočiti se na „priznavanje i unapređenje učitelja iz cijelog svijeta“ i pružiti priliku razmatranju problema identificiranih u sustavu obrazovanja.

Ujedinjeni narodi (UN) obilježavajući Svjetski dan učitelja slave ulogu učitelja u pružanju kvalitetnog obrazovanja na svim razinama. Jedino kvalitetno obrazovanje omogućava djeci i odraslima svih dobnih skupina da nauče sudjelovati u svojoj lokalnoj zajednici i globalnom društvu na produktivan i angažiran način.

           Bez učitelja nitko ne bi naučio čitati, pisati i računati te steći vještine koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Ukratko, funkcioniranje društva ovisi o učiteljima, a Svjetski dan učitelja naglašava tu činjenicu. U idealnim okolnostima podrazumijevao bi se takav stalan odnos prema obrazovanju i nositeljima te odgovorne uloge. No, ne živimo u idealnim okolnostima, ne svjedočimo adekvatnom odnosu prema učiteljima, naš društveni i materijalni status su sve samo ne dokaz da se naš profesionalni doprinos razvoju društva cijeni!

           I zato opet iznova, uoči Svjetskog dana učitelja, Sindikat hrvatskih učitelja ističe vaš značaj, dragi naše članice i članovi, kolegice i kolege učitelji. Vi ste lučonoše pozitivnih društvenih promjena, na vama i vašem angažmanu počivaju sve potrebne reforme. Vi ste ti koji ćete dati pečat budućnosti naše domovine kroz svoj svakodnevni rad, odgoj i obrazovanje naših najmlađih!

Društvo koje nije svjesno doprinosa učiteljske profesije nije na dobrom putu!

Najbolji barometar zdravog društva je zdravlje učiteljske profesije u tom društvu.

          Stoga još jednom naglašavamo:

ULAGANJEM U OBRAZOVANJE STVARAMO BOLJU BUDUĆNOST!

 

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja