06. RUJNA 2021.
STOP zlouporabi ugovora na određeno
Sindikat hrvatskih učitelja ponovno je pokrenuo rješavanje pitanja zlouporabe ugovora na određeno, a koji se raskidaju/prekidaju mimo zakona kako zaposlenicima, između ostaloga, ne bi bila isplaćena materijalna prava koja imaju oni koji su zaposleni na neodređeno.
Nastavno na naš zahtjev, Ured pučke pravobraniteljice ispitao je raširenost takve prakse na terenu te je utvrđeno da je ovakva praksa najčešća na području Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske, Istarske te Zadarske županije, a što se posebice odnosi na mlađe osobe između 25 i 34 godine, što dovodi i sumnju u diskriminaciju temeljem dobi.
Također, na nedavno održanom Odboru Sindikata hrvatskih učitelja za pomoćno-tehničko i administrativno osoblje, mnogi zaposlenici naveli su da u školama postoji učestala praksa raskidanja ugovora prije ljeta ili tijekom zimskog odmora učenika, a sve kako bi se izbjeglo plaćanje materijalnih prava tim zaposlenicima.
Upravo zato organiziramo aktivnost prikupljanja podataka o ugovorima na određeno vrijeme (a takvih, na žalost, ima mnogo: od spremačica, domara, kuhara, administrativnog osoblja, stručnih suradnika do učitelja u produženom boravku i dr.), a koji su bili prekinuti ili raskinuti prije, primjerice, vraćanja osobe koja se zamijenjuje na njeno radno mjesto ili ugovori koji su prestali bez opravdanog razloga prije proteka roka do kojeg niti nisu smjeli biti raskinuti zbog potrebe za tim zaposlenicima.
Stoga vas pozivamo da nam najkasnije do 20. rujna 2021. godine na e-mail: sindikat@shu.hr (PREDMET: ODREĐENO) dostavite preslike ugovora o radu na određeno vrijeme i obavijesti o ranijem prestanku ili raskidanju radnog odnosa uz mogućnost precrtavanja Vaših osobnih podataka uz obvezno navođenje naziva škole i/ili jedinice lokalne /područne samouprave u kojoj je učestala takva praksa. Napominjemo da Vaše osobne podatke nećemo slati niti odavati te će isti biti korišteni samo za našu evidenciju.
Nezakonitu i nepovoljnu praksu možemo mijenjati samo zajedničkom aktivnošću, a što smo zajednički uspjeli već mnogo puta (osobni odbitak, isplata drugih materijalnih prava u gotovini, pritisak na Vrhovni sud Republike Hrvatske po pitanju neujednačene prakse drugostupanjskih sudova i dr.).
Zato vas i ovoga puta pozivamo da se odazovete još jednoj akciji Sindikata hrvatskih učitelja (sukladno pozivu ureda pučkog pravobranitelja) jer samo zajednički možemo mijenjati sustav u korist svih njegovih dionika.
Vaš Sindikat hrvatskih učitelja