03. SRPNJA 2020.
Štrajk, korona i potres pokazali koliko su društvu potrebni učitelji

Štrajk, korona i potres pokazali koliko su društvu potrebni učitelji. O temi broja (Što smo naučili ove školske godine) govori i predsjednica SHU-a, Sanja Šprem.
UZDAJ SE U SE
Nastavnu godinu koja je završila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja pamtit će, kako kaže, cijeloga života po prošlogodišnjem štrajku u kojemu su svi zaposlenici u obrazovanju osvijestili onu narodnu poslovicu „uzdaj se u se i u svoje kljuse” te se zajedništvom izborili za svoja prava.
– Izborili smo se za prava, a nedavno smo imali pregovore kojima smo ih morali ponovno braniti i očuvati od udara Vlade. Osim štrajkom, ova je školska godina obilježena i pandemijom koronavirusa, pri čemu se ne može zanemariti golem doprinos učitelja i nastavnika u nastavi na daljinu. Ministarstvo je lijepo osmislilo i koristilo svoj PR te sav entuzijazam, kreativnost i snalaženje učitelja u novonastaloj situaciji pripisalo sebi. Zato bih posebno zahvalila prosvjetnim radnicima jer uspjeh je ovisio jedino o njima, a nikako o ministarstvu. Kao čelnicu sindikata najviše me smetalo to što je gotovo svaka izjava ministrice Divjak išla u smjeru da demotivira učitelje, a ne da ih potakne na što kvalitetniji rad, jer ne samo da ministrica ne poznaje funkcioniranje škole nego je pokazala i veliku
nezahvalnost i kritiku prema učiteljima koji su trebali njezinu potporu i priznanje za svoj rad. Zato smo s nestrpljenjem iz dana u dan iščekivali nove ministričine „bisere” i osluškivali što će podvaliti javnosti, na što smo neprestano morali reagirati kako bismo obranili dostojanstvo učitelja i učiteljske profesije.
A Vladina uredba o ocjenjivanju i podizanju broja negativnih ocjena samo je posljednja u nizu nepromišljenih Vladinih odluka kojima se pokazalo nepoznavanje funkcioniranja obrazovnog sustava, ali i omalovažavanje učitelja, njihovih kompetencija i sposobnosti. I to je prestrašno, jer je slične ispade ministrica imala iz tjedna u tjedan, a sve su te odluke stvorile kaos u obrazovanju, puno konfuzije i svi su se našli u nebranom grožđu – učitelji, učenici, njihovi roditelji i sindikati – kaže Sanja Šprem.

ŠKOLSKE NOVINE, 30. LIPNJA 2020.