04. OŽUJKA 2021.
Tražimo bržu mogućnost cijepljenja

Prijedlogom plana uvođenja provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj određen je privremeni redoslijed prioriteta, sukladno kojem bi se trebalo provoditi cijepljenje, Proradila je i službena web stranica  na kojoj se zainteresirani građani mogu prijaviti za cijepljenje, https://cijepise.zdravlje.hr/. Međutim, prijava putem te web stranice vrši se isključivo prema kriteriju godine rođenja te za osobe s kroničnim bolestima, mlađih od 65 godina.

Iako su se zaposlenici u ustanovama za odgoj i obrazovanja našli na popisu prioritetnih skupina, oni se kao prioriteti ne mogu prijaviti putem weba. Uz njih, primjerice, u sedmu (zadnju) prioritetnu skupinu spadaju i „radnici u esencijalnim i važnim industrijama, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe, kolektivni smještaji/zajednice u kojima nije moguće postići potrebnu fizičku udaljenost kao što su zatvori, izbjeglički kampovi, centri za migrante, centri za beskućnike i sl., radnici koji se ne mogu fizički udaljiti poput tvornica za rezanje mesa i klaonice, različiti proizvodni pogoni, rad na traci i sl.

Postavlja se pitanje kako će liječnici obiteljske medicine utvrditi sve ranije navedene kategorije unutar prioriteta 7, jer ne postoje detaljnije upute za skupinu 7 (koja nije određena po dobi), a ujedno ne postoji jedinstveni zajednički online povezani sustav na kojem se svi oni mogu prijaviti. Za sada se široka prioritetna skupina 7 može prijaviti samo kod liječnika obiteljske medicine i to od radnika u važnoj industriji do učitelja, policajca i hitne službe, a zajednički online sustav prijave za tu prioritetnu skupinu ne postoji.

Stoga bi se, što žurnije, trebala omogućiti online prijava prioriteta pod brojem 7 (uz navođenje radnog mjesta, budući da je to propisani kriterij, a što je lako provjerljiv podatak zbog navođenja OIB-a ili matičnog broja).

Također, sve više nezadovoljstva s terena dolazi zbog premalog broja testiranja jer, npr., mnogi učenici i roditelji zanemaruju simptome ili se učenici koji su zbog istih ostali kod kuće ne šalju na testiranje te se nakon par dana vraćaju u škole upitnog zdravstvenog stanja. Upravo zato smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja.

Ujedno, u školama su u tijeku mnoge projektne aktivnosti mobilnosti, a sve više članica EU uvjetuje ulazak u zemlju potvrdom o cijepljenju. Dakle, prioritetno cijepljenje je nužnost za redovan rad odgojno-obrazovnih ustanova.

Nastava uživo je nezamjenjiva, a žele li se škole doista i zadržati otvorenima potreban je veći broj testiranja te osigurati stvaran prioritet cijepljenja (ne samo na papiru) zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji to žele, u što skorijem roku.

 

MEDIJSKE OBJAVE:

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja-963076

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-cijepljenje-iako-smo-prioriteti-ne-mozemo-se-prijaviti-putem-weba-15055134

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja-20210304

https://www.index.hr/tag/1079229/ucitelji-cijepljenje.aspx

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja---642507.html

https://www.vecernji.hr/vijesti/sindikat-ucitelja-rizik-sirenja-zaraze-u-skolama-veci-je-nego-je-prikazano-1473637

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/sindikat-trazi-bolju-organizaciju-cijepljenja-ucitelja/

https://www.srednja.hr/zbornica/sindikat-razocaran-aplikacijom-prijavu-cijepljenja-zaboravili-ste-ucitelje/

https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/sindikati-traze-ucitelji-se-moraju-hitno-cijepiti

https://hr.n1info.com/vijesti/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja/

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja---642507.html

https://www.antenazadar.hr/clanak/2021/03/sindikat-ucitelja-trazi-da-im-se-sto-prije-omoguci-cijepljenje-mnogi-ucenici-i-roditelji-zanemaruju-simptome/

https://www.glasistre.hr/hrvatska/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurniju-mogucnost-cijepljenja-704471

https://studentski.hr/vijesti/hrvatska/sindikat-hrvatskih-ucitelja-trazi-zurno-cijepljenje-zaposlenika-u-odgojno-obrazovnim-ustanovama