26. SIJEČNJA 2022.
Učitelji putnici

Najnoviji podaci pokazuju da više od 24 tisuće učitelja, od ukupno 33,5 tisuća koliko ih radi u osnovnim školama, na posao - putuje. Sve više njih radi u dvije, pa i više škola. Ima i onih što dnevno prijeđu i po 200 kilometara.

"U sindikatu kažu da učiteljima putnicima definitivno treba bolje regulirati status, a i mnoge troškove vezane za prijevoz plaćaju iz vlastitog džepa.

- Veliki je problem u školama što mnogi rade na određeno vrijeme, vječne su zamjene, i što rade na više škola kako bi popunili satnicu, kaže Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja."

U Hrvatskoj, primjerice, nastavnici koji prelaze više od 100 km na dan u oba smjera imaju pravo na povećanje plaće za 5 posto. Dok, primjerice, u Francuskoj naknada za rad u otežanim uvjetima i područjima može iznositi od 1700 do 4500 eura. U Grčkoj je dodatak na plaću nastavnika koji radi u udaljenom području 100 eura mjesečno, a u Irskoj 1800 funti godišnje za podučavanje u školama na otocima. I dok se oni hvale i time - mi se hvalimo entuzijazmom naših nastavnika.