16. VELJAČE 2017.
UOČI POČETKA PREGOVORA ZA TKU I GKU POČELI PRITISCI NA VEĆINSKE SINDIKATE

DEMANTI NETOČNIH NAVODA

U emisiji Otvoreno (14.2.2017.) izrečen je niz neistinitih tvrdnji i optužbi na račun tri sindikata obrazovanja udruženih u Maticu hrvatskih sindikata, njenog čelnika Vilima Ribića i ostalih sindikata potpisnika Sporazuma o osnovici. Budući da gospodinu Ribiću nije omogućeno opovrgnuti sve netočne navode kojima je izložen od strane četiri druga sugovornika, tražimo da objavite ovaj demanti.

Prvo, netočna je tvrdnja da sindikati Vertikale obrazovanja odugovlače s pokretanjem tužbi za dospjela potraživanja po Sporazumu o osnovici. Cjelokupni iznos duga prema zaposlenicima dospijeva tek 16. veljače 2017. pa je tek nakon tog datuma smisleno podnošenje tužbi. Ranije podnošenje tužbi značilo bi da je potrebno još jednom podizati tužbe, što stvara nepotrebne troškove sindikatima, a u što će se uskoro uvjeriti i gospodin Stipić na trošak svojih članova.

Drugo, netočna je tvrdnja da je Sindikatu znanosti u postupku utvrđivanja reprezentativnosti ustanovljen broj od samo 1.900 članova. Prema rješenju Povjerenstva o reprezentativnosti iz 2012. godine, na koje se gospodin Stipić poziva u emisiji, Sindikat znanosti je imao 10.305 članova. Za razliku od Sindikata znanosti, gospodin Stipić ne može pokazati slično rješenje koje bi potvrdilo da je tada Sindikat Preporod imao 19.960 članova, koliko je prijavio i time gotovo utrostručio stvarni broj svojih članova.

Sindikatu znanosti je i krajem prošle godine utvrđena reprezentativnost za pregovore kao najvećem sindikatu u sustavu. Sindikatu znanosti nitko ne dovodi u pitanje reprezentativnost osim gospodina Stipića. Gospodinu Stipiću svi dovode u pitanje reprezentativnost osim Vladinog povjerenstva za reprezentativnost.

Treće, netočna je izrečena tvrdnja kako je, za razliku od prethodnog utvrđivanja broja članova – kada nije bilo dodatne provjere – ovoga puta provedena dodatna provjera broja članova temeljem koje je sindikat Preporod stekao reprezentativnost. Istina je da je u prethodnom prebrojavanju 2013. godine, na zahtjev Preporoda, provedena dodatna provjera broja članova za sustav srednjeg školstva te nakon te provjere sindikat Preporod nije stekao pravo na reprezentativnost.

Nadalje, Željko Stipić je u emisiji netočno naveo kako je prilikom utvrđivanja reprezentativnosti 2016. godine provedena dodatna provjera broja članova, temeljem koje je Sindikat Preporod stekao reprezentativnost. Istina je da je provjeru broja članova za srednjoškolski sustav prema nalogu povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti izvršila inspektorica rada. Temeljem njenog nalaza, prema broju članova Sindikat Preporod nije imao uvjete za ostvarenje reprezentativnosti za GKU za srednje školstvo. Reprezentativnost je stekao isključivo odlukom povjerenstva koje nije prihvatilo izvješće inspektorice rada. Jedan od istaknutijih članova tog povjerenstva je savjetnik Vlade RH u gotovo svim pregovorima sa sindikatima posljednjih godina, a ujedno je i kućni prijatelj predsjednika Preporoda.

Konačno, zanimljiva je činjenica da je gospodin Stipić sudjelovao u emisiji u orkestriranom napadu na gospodina Ribića, a da se niti jednom riječju nije sporio s predstavnicima prošle i sadašnje Vlade.

Otvara se pitanje je li ovakav sastav sugovornika, od kojih su svi bili neprijateljski raspoloženi prema gospodinu Ribiću slučajan ili je zapravo početak pritisaka na javni sektor i sindikate koji se bore za interese zaposlenika u njemu.

U Zagrebu, 15. veljače 2017.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, v. r.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, v. r.

prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, v. r.

Anica Prašnjak,
predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, v. r.

Jadranka Ivezić,
predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, v. r.

Ljubica Pilić,
glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, v. r.