19. PROSINCA 2017.
Uvodnik za Školske novine, 12. prosinca 2017.

NASTAVLJA SE BORBA ZA BOLJE OBRAZOVANJE


Nakon 15 sastanaka, završili su pregovori za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU).  Od samog početka, članovi pregovaračkog odbora Vlade RH isticali su da je veličina „kolača“ zadana, a da je jedino pitanje kako rasporediti „šnite“.

U vremenu rasta BDP-a, a osobito uzevši u obzir činjenicu da su novije procjene rasta BDP-a veće od očekivanog, podcjenjivački stav prema javnim službama je neprihvatljiv. Odmah je bilo jasno da će svako pravo biti teško izboriti, a posebice povećanje osnovice.

Osnovno načelo pregovaranja jest dobra vjera pregovarača, a „cementiranje“ pozicija s obrazloženjem da novaca nema, nije znak dobre vjere. Dok se novac troši na stavke koje nisu nužne da bi spriječile stanovništvo od daljnjeg iseljavanja, u isto se vrijeme u javnom diskursu „njeguje“ stav da su zaposlenici javnih službi (djelatnici osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava, liječnici, djelatnici socijalne skrbi, medicinske sestre itd.) „uhljebi“ i „neradnici“. Samo zajedničkom borbom i solidarnošću možemo izmijeniti tu negativnu percepciju. Bez tajnika, računovođa, učitelja,  čistačica, domara i drugih zaposlenika osnovnoškolskog sustava društvo ne bi moglo funkcionirati. Bolje obrazovanje ne smije biti floskula. Učitelji su ti koji odgajaju i obrazuju našu djecu, odnosno one koji će odrasti u hrvatsku budućnost. I nije tu samo riječ o plaćama, već i o stavu prema nama, stavu društva koje nas ne cijeni.

Uređene i funkcionalne javne službe jedan su od temeljenih preduvjeta za razvoj uspješnog društva. Zato bi TKU trebao biti jedan od pokazatelja brige za sustav. TKU je parafiran i ukoliko se članstvo sindikata javnih službi sa više od 50% izjasni za potpisivanje, isti će stupiti na snagu 1. prosinca 2017. godine. TKU-om smo nastojali poboljšati  odredbe o prijevozu. Ujedno je uređeno da zaposlenik koji odlazi u mirovinu ima pravo na puni godišnji odmor za tu godinu, a sistematski su pregledi specificirani. Stara su prava zadržana, a božićnica i regres utvrđene su u iznosu od najmanje 1.250,00 kn za vrijeme važenja ugovora od 4 godine. Također, otvorili smo mogućnost da se o rastu osnovice za 2018. godinu pregovora u  istoj toj godini, tako da priča o rastu plaća nije „zacementirana“.

U tijeku su i pregovori za sklapanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama između pregovaračkih odbora Vlade RH i Sindikata hrvatskih učitelja. Cilj je ovih pregovora ojačati zaštitu dostojanstva zaposlenika i njihov materijalni položaj. Za to je potrebno razumijevanje Vlade RH o nužnosti ulaganja u sustav obrazovanja, zaposlenike i uvjete rada. Možemo li biti zadovoljni sa sustavom koji ne pokazuje temeljno razumijevanje i brigu za razvoj jednog od najbitnijih stupova društva? Naravno da ne možemo, no možemo ustrajati na ispunjenju naših zahtjeva. Koliko je obrazovanje doista važno … vidjet ćemo kroz ove pregovore.

Sanja Šprem