02. RUJNA 2017.
Uz početak nove školske godine

Poštovane  kolegice i kolege,

pred nama je još jedna školska godina, vrijeme s novim zadatcima i izazovima, ali i starim problemima i teškoćama.

Prošle smo nastavne godine zajedništvom pokazali da možemo utjecati na pozitivne promjene u obrazovanju. Omogućili smo korištenje osobnog odbitka u cijelosti za sve učitelje koji rade na više škola, izborili smo povoljnije tumačenje isplate regresa u gotovini za osobe pod ovrhom, jasno smo utvrdili da dnevnica iznosi 170 kuna te smo pravnim savjetima pomogli našim članovima ostvariti sva ona prava koja, na žalost, nisu mogli samostalno izboriti.

No, čekaju nas novi izazovi, kako u borbi za osiguranje materijalnih, tako i nematerijalnih prava. Materijalna prava zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama nisu samo vraćanje duga, već su i borba za osiguranje pravične cijene rada.

Dostojanstvo prosvjetnih djelatnika, osoba koje obrazuju budućnost naše domovine, komuniciraju i surađuju s roditeljima i poslodavcima, može i mora biti bolje zaštićeno, a društvo mora pokazati da cijeni našu ulogu i važnost. Dobar i motiviran učitelj garancija je za kvalitetu odgoja i obrazovanja. Borbom za bolje uvjete zaposlenika u ustanovama za odgoj i obrazovanje borimo se i za bolju budućnost naše djece.

Osobitu pažnju posvetili smo, i dalje ćemo posvećivati, zbrinjavanju organizacijskih viškova kontinuiranim zalaganjem za promjenu postojećeg zakonodavnog okvira te iznalaženjem novih rješenja. Na važnost ovog iznimno bitnog pitanja upozoravat ćemo i akcijama u kojima smo zajedno glasniji i jači.

Tako ćemo i u ovoj školskoj godini pokazati da naše zajedništvo, snaga, htijenje i upornost vode obrazovanje i zaposlenike u sustavu prema boljem položaju u društvu.

Zato, sretna vam svima nova 2017./2018. školska godina! Želimo da to bude godina u kojoj će vaš značaj i doprinos biti prepoznat i cijenjen u društvu. Želimo vam da budete nasmijani i zadovoljni učitelji koji će svojim učenicima prenositi znanja i vještine primjerene suvremenom vremenu. U predstojećim pregovorima, kao najveći sindikat u Republici Hrvatskoj, samo zajedno s vama ćemo ih i  moći ostvariti.

Mi smo oni koji mijenjaju svijet, a na to treba biti ponosan!

                                                                                                                                                                                                Vaš Sindikat hrvatskih učitelja


 

 

Prvi dan škole - dopis