09. STUDENOG 2019.
Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (obrazovanje

U petak, 8. studenoga u Bruxellesu je zasjedalo Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (obrazovanje) na kojem je sudjelovala i naša resorna ministrica.
Ministri i ministrice obrazovanja sa svojim kolegama zaduženima za financije održali su zajedničku raspravu o politikama na temu važnosti djelotvornog i visokokvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja kako bi se ostvarila snažna gospodarska osnova za Europu. Također, usvojeni su zaključci Vijeća o ključnoj ulozi politika cjeloživotnog učenja kako bi se društva osnažila za suočavanje s tehnološkim prijelazom i prijelazom na zeleno gospodarstvo.
Donesena je i rezolucija o daljnjem razvoju europskog prostora obrazovanja u cilju podupiranja sustavâ obrazovanja i osposobljavanja okrenutih budućnosti.
Tim je povodom ETUCE objavio hitno priopćenje za ministre obrazovanja u kojem je istaknuto:
💌 Poštovani ministri, pozivamo vas da poslušate sindikate u obrazovanju i njihove ekspertize: Ne postoji nešto kao brzo stjecanje profita uz nisku cijenu!
📉 Tržišno orijentirane reforme obrazovanja negativno bi utjecale na kvalitetu obrazovanja, povećale bi nejednakost i učinile struku manje atraktivnom.
💶 Profit i prava nikada ne treba brkati: ne izlagati obrazovanje javno-privatnim partnerstvima ili drugim "pametnim" mješavinama javnih i privatnih financija.
🌊 Vrijeme je da se europske države pokrenu i ulože u javno financirano kvalitetno obrazovanja za sve!

Hoće li poslušati Europu kad ne žele slušati nas?!
Ili će prije toga Europa morati opet saslušati nas?!