07. SVIBNJA 2013.
VLADA HOĆE UKINUTI SVA PRAVA RADNICIMA U OSNOVNOM ŠKOLSTVU

portal Dnevno hr.   VLADA HOĆE UKINUTI SVA PRAVA RADNICIMA U OSNOVNOM ŠKOLSTVU


Između ostalog radnicima bi se po Vladinom prijedlogu trebala izbrisati tjedna norma rada koja je iznosila od 22 do 24 sata. – To bi moglo značiti da nam povećaju normu, a pošto u školama postoji određen broj sati svakog predmeta to se ne mijenja tako da profesori ako se norma poveća, a oni nemaju veći broj sati skida im se satnica i ostaju bez punog radnog vremena i plaće. Isto tako već su im ukinuli dodatke čime je plaća ionako smanjena. Osim toga žele ukinuti i zaštitu sindikalnih povjerenika – objasnio je Milošević.
- Ovo je strava i užas! – tim je riječima Vladimir Milošević, v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja komentirao prijedlog novog Kolektivnog ugovora kojeg bi zaposleni u školstvu trebali potpisati. Vlada im daje rok od 15 dana da se očituju te da nakon tog krenu pregovori.
- Naš Kolektivni ugovor imao je 134 članka, a ovaj kojeg nam Vlada nudi ima samo 40 članaka što znači da su izbrisali većinu naših prava koja smo imali – rekao je Milošević u razgovoru za Dnevno.
Objasnio je kako Vlada te članke briše i uvodi posebne propise za koje se uopće ne zna što će značiti.
Između ostalog profesorima bi se po Vladinom prijedlogu trebala izbrisati tjedna norma rada koja je iznosila od 22 do 24 sata.
- To bi moglo značiti da nam povećaju normu, a pošto u školama postoji određen broj sati svakog predmeta to se ne mijenja tako da profesori ako se norma poveća, a oni nemaju veći broj sati skida im se satnica i ostaju bez punog radnog vremena i plaće. Isto tako već su im ukinuli dodatke čime je plaća ionako smanjena. Osim toga žele ukinuti i zaštitu sindikalnih povjerenika – objasnio je Milošević.
Kaže kako je apsurdno što Vlada želi iz Kolektivnog ugovora izbrisati članak kojim se točno određuje tko sve smije raditi u osnovnim školama.
- Vlada je sve to promišljeno organizirala, uputila nam prijedloge pred kraj školske godine kako bi nas spriječila u štrajku jer znaju da moramo pregovarati s njima, a nadaju se kako će sve odugovlačiti pa će škola i završiti – rekao je Milošević.
Tvrdi kako je ovo zadnje što se moglo očekivati od neke Vlade, a kamoli socijaldemokrata koji nemaju veze sa socijaldemokracijom.
Autor: Martina Pauček Šljivak Photo: Jurica Galoic/Pixsell Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 17:02