03. STUDENOG 2017.
Vlada obmanjuje - plaće u 2018. ne rastu!

Nakon današnjih pregovora predsjednica Sanja Šprem dala je izjavu za RTL Danas:

"Pomaka u pregovorima nema. Iza nas je devet krugova pregovora i ništa nije dogovoreno, a pogotovo ne ono što je važno, a to je definiranje osnovica plaće u 2018. godini i definiranje članka prijevoza koji je isto sporan u kolektivnom ugovoru. Niti jedno od ta dva važna pitanja nisu riješena. 



Vlada RH zacrtala je proračun u narednoj godini i od toga ne odustaje te nema pomaka u pregovorima. Sindikat ima jasan stav kako treba rasti plaća u idućoj godini, a ne zamrzavati ju i, nažalost, tu nema kompromisa. Ne možemo biti suglasni da su pregovori ustvari preuzimanje onoga što Vlada nudi, a to je princip uzmi ili ostavi. Zamrzava se osnovica plaće ako povećanja nema! Znači da ostajemo na osnovici plaće koje je definirana u ovoj godini.



U štrajk će se ići u slučaju da se članstvo izjasni za nepotpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora. Tijela su danas donijela odluku da se ide s tekstom kolektivnog ugovora na referendum, a u slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora morat će se krenuti u konkretne akcije odnosno štrajk", poručila je Šprem. 



https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2742015/predsjednica-sindikata-hrvatskih-ucitelja-porucila-nema-pomaka-u-pregovorima-u-slucaju-nepotpisivanja-kolektivnog-ugovora-morat-ce-se-krenuti-u-strajk/



I Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za medije na kojoj su se predsjednik Vilim Ribić i makroekonomist Sindikata znanosti Matija Kroflin osvrnuli na Državni proračun za 2018. godinu te poručili kako Vlada RH obmanjuje javnost izjavama o rastu plaća javnih i državnih službenika u idućoj godini.

Snimku konferencije pogledajte ovdje: