28. LISTOPADA 2020.
Vladin prijedlog za prolongiranje prolongata

Danas, 28. listopada 2020. godine, održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.
Predstavnici Vlade RH na samom su početku sudionicima podijelili Protokol sa željom da ga se odmah potpiše jer je to „uobičajena procedura“. Na to je Sanja Šprem navela kako su sindikati dovedeni u neravnopravni položaj jer sindikatima nije omogućeno da, zbog epidemioloških razloga, na sastanak uključe i pravnike, dok su s Vladine strane na sastanku bili prisutni i pravnici. Svi predstavnici sa sindikalne strane složili su se da se isti neće potpisati. Kao predmet pregovora navedena je isplata nagrade za božićne blagdane, božićnice u 2020. godini te visina osnovice za izračun plaće u 2021. godini od 1. siječnja 2021. godine.
Sanja Šprem naglasila je kako smo Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama potpisali u vrijeme izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je očekivani pad BDP-a bio 9,4% no isti iznosi i manje, odnosno 8%. Na to su se predstavnici s Vladine strane izjasnili da je legitimno očekivati isplatu ugovorene osnovice u siječnju, no da se gospodarski oporavak očekuje tek 2023. godine, da su EU fondovi jedan od mogućih kvalitetnih iskoraka u rješavanju problema, da je teže napraviti proračun za iduću godinu jer se očekuje da ćemo biti u težoj gospodarskoj situaciji, da je ciljana razina deficita 2,8% te da su posljedice krize razlog održavanja pregovora te da moraju voditi računa o prioritetima. Na to je Sanja Šprem izjavila kako smatra da niti jedan sindikat javnih službi ne bi trebao prihvatiti ovu ponudu Vlade.
Riječ su imali i drugi predstavnici sindikata koji su pojašnjavali na što sve država troši novac dok u isto vrijeme nema za nas, a predstavnici sindikata zdravstva i socijalne skrbi naglasili su da su u kolapsu te da novac treba usmjeriti na njih i nagraditi ih, a ne povećavati drugima.
Svi su se predstavnici sa sindikalne strane složili da im takva ponuda nije prihvatljiva te je s Vladine strane rečeno da će se ili pisano očitovati ili odrediti novi termin za idući sastanak.

 

MEDIJSKE OBJAVE:

https://vijesti.hrt.hr/671137/pregovori-sa-sindikatima-javnih-i-drzavnih-sluzbio?fbclid=IwAR2H8l6T6OAo0YY1vVXR-C5-9NYHXsrd-EFyrP7XsAFIzbd76Ly0d3ggc6A

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sindikati-traze-bozicnice-i-povecanje-place-za-javne-i-drzavne-sluzbenike/2225520.aspx

https://www.srednja.hr/zbornica/skolski-sindikati-razocarani-nakon-pregovora-placama-dovedeni-smo-neravnopravan-polozaj/