28. LIPNJA 2019.
Zatvaranje škola u Brodsko-posavskoj županiji

Sindikat hrvatskih učitelja je zatražio hitan sastanak s gradonačelnikom Slavonskog Broda, a povodom upute Osnovnoj školi Vladimira Nazora o organizaciji nastavnog procesa u šk. god. 2019./2020.

U istoj se uputi nalaže školi da u Područnoj školi Ruščica organizira nastavu za učenike iz Donje Vrbe, Gornje Vrbe, Gornje Bebrine, Donje Bebrine i Klakara. Dakle, zatvara se 5 područnih škola!

Što to znači za učenike, roditelje pa i djelatnike škola koje se zatvaraju?

Za učenike to znači svakodnevno putovanje u, za neke od njih, preko 15 kilometara udaljenu školu. Škola u Ruščici, gdje se planira nastava, nema školsku dvoranu - djeca će se za nastavu TZK presvlačiti u sanitarnim čvorovima, a nastava TZK će se odvijati u školskoj knjižnici. Upućuju se u školu u kojoj je slab internet, u kojoj, prilikom grijanja zimi, iskaču osigurači zbog preopterećenosti, u školu s nedovoljno prostora za rad. A žele zatvoriti škole koje su u zadnjih 5 godina opremali, obnavljali i u njih ulagali.

Za roditelje to znači dodatnu brigu za sigurnost njihove djece te nepotrebno zadiranje u uhodanu dnevnu rutinu i organizaciju njihovih obiteljskih obveza i odnosa.

Za zaposlenike tih škola to znači upitnu egzistenciju jer gube svoja radna mjesta. Organizacijskim viškom postalo bi 6 učitelja razredne nastave i 3 učitelja predmetne nastave. Bez posla bi ostale i spremačice koje, jer nisu vozači, ne mogu prihvatiti ponude izmjena svojih ugovora o radu.

Je li Grad Slavonski Brod dobro promislio o svim ovim, ali i brojnim drugim, posljedicama svoje odluke, ili se vodio isključivo „racionalizacijom“?

Sigurni smo da nije i zato ćemo, počevši sa zahtjevom za sastanak s gradonačelnikom Duspara, uložiti maksimalni trud da se navedena uputa školi povuče.