14. VELJAČE 2024.
Završna konferencija projekta HERA

Sindikat hrvatskih učitelja je tijekom protekle dvije godine sudjelovao u projektu Hubs for entrepreneurs from rural areas (HERA) s partnerima Solaris (Njemačka), INFOR ELEA (Italija) te Trainifique (Rumunjska) kao nositeljem Projekta.

Jedan od ishoda projekta, u kojem je Sindikat hrvatskih učitelja, između ostalog, dijelio iskustva škola u Republici Hrvatskoj vezana uz edukaciju učenika o poduzetništvu i radu školskih zadruga, jesu i konferencije u državama projektnih partnera, a među njima je i ona koju je Sindikat organizirao 31. siječnja 2024. godine u Zagrebu.

Uz predstavljanje iskustava i ishoda projekta, predsjednica Sindikata Sanja Šprem je prisutne podsjetila na činjenicu kako je ovo drugi projekt Sindikata kojeg uspješno završavamo u burnim, izazovnim  vremenima za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Prvi projekt, kasnije proglašen najboljim europskim projektom u Republici Hrvatskoj u 2019. godini,  završavao je u vrijeme najvećeg i najduljeg štrajka u povijesti Republike Hrvatske, a kao nositelji tog projekta ne samo da smo dostavili predstavnicima Vlade rezultate istraživanje o uvjetima rada radnika u osnovnoškolskim ustanovama, nego smo izradili preporuke i smjernice za daljnje razvijanje i unaprjeđivanje obrazovnih politika i prakse u sustavu osnovnog obrazovanja.

Sada završavamo projekt kako bismo kroz platformu, vodič i priručnik ohrabrili upravo žene. Učitelji zaslužuju više, govorili smo i 2019. godine i danas, kada smo na završnoj konferenciji Projekta (kao i tijekom njegovog izvođenja) ukazali na položaj učeničkih zadruga u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, prvenstveno na njihovu iznimnu važnost.

Naš entuzijazam nikada ne kopni, jer smo mi učitelji., rekla je predsjednica Sindikata Sanja Šprem u svom izlaganju.

Iako su vremena izazovna, ili pogotovo zbog toga, potrebno je naglasiti kako su najveća snaga sindikata upravo njegovi članovi. Zato je Sindikat hrvatskih učitelja najveći sindikat u Republici Hrvatskoj.