07. STUDENOG 2013.
KAKO VLADA UNIŠTAVANJEM ŠKOLSTVA I RADNIKA U OŠ ŽELI SMANJITI DEFICIT

Outsourcing (vanjsko ugovaranje usluga) i ostalo 

Kako Vlada uništavanjem školstva i radnika u OŠ želi smanjiti deficit

Političke odluke koje Vlada namjerava poduzeti za smanjenje deficita i rokovi u kojima ih želi ostvariti:


  1. Outsourcing usluga – kraj 2013. i tijekom 2014. (Outsourcing pomoćnog osoblja).


  2. COP – Centralni obračun plaća – kraj 2013. (Outsourcing računovođa).


  3. Prijevoz zaposlenika OŠ, VU, JI – kraj 2013.


  4. Restrukturiranje mreže škola i programa – zadnji kvartal 2014.


  5. Zamrzavanje i odgađanje napredovanja državnih službenika i namještenika s učinkom na izdatke za bruto-masu plaća – kraj 2013. s učincima u 2014. (u provedbi).




  1. Vlada RH ponudila je Sindikatima javnih službi da potpišu Sporazum o očuvanju položaja službenika i namještenika u javnim službama u kojem navodi da će provesti outsourcing u javnim službama. Vlada nas nije pitala želimo li mi outsourcing, oni nam ga nude na potpis kao već gotovu „dobru stvar“.



NE! HVALA! Sindikat hrvatskih učitelja je protiv Outsourcing-a ili kako se to lijepo na hrvatskom jeziku kaže; vanjskog ugovaranja usluga.


Zašto smo protiv?


  • OUTSOURCING IMA SMISLA U RAZVIJENOM KAPITALIZMU JER SE NA TAJ NAČIN REDUCIRAJU TROŠKOVI. U NAŠEM JAVNOM SEKTORU TROŠKOVI UČITELJSKIH PLAĆA ZNAČAJNO SU MANJI PA BI UVOĐENJE OUTSOURCING-A MOGLO BITI KONTRAPRODUKTIVNO I U SUPROTNOSTI S NJEGOVOM NAJVAŽNIJOM SVRHOM, SMANJENJA TROŠKOVA.


  • VLADA NEMA, NITI NAM JE PONUDILA STRATEŠKU ANALIZU PROVEDBE OUTSOURCING-A.


  • VLADA NIJE PREISPITALA NITI OBRAZLOŽILA SPECIFIČNE POTREBE I RAZLOGE ZBOG KOJIH SE ODLUČUJE ZA OUTSOURCING.


  • VLADA NIJE PITALA NI RADNIKE NITI SINDIKATE ZA NJIHOVO MIŠLJENJE, A I SADA KADA NAS KAO PITA, NE UZIMA U OBZIR TO ŠTO SMO PROTIV, ZATO JER NAS SAMO DEKLARATIVNO PITA.


  • VLADA ZABORAVLJA DA JE VAŽNO PRIDOBITI ZAPOSLENE DA NE OPSTRUIRAJU PROCES. USPJEŠNA SURADNJA U FAZI IMPLEMENTACIJE MOGUĆA JE SAMO AKO ZAPOSLENI IMAJU POZITIVAN STAV.


  • VLADU UOPĆE NE ZANIMA MIŠLJENJE ZAPOSLENIKA KOJI ĆE OSJETITI POSLJEDICE OUTSOURCING-A.


  • VLADI NIJE PALO NA PAMET DA JE POTREBNO S UPOSLENICIMA OBAVITI INDIVIDUALNE RAZGOVORE U KOJIMA TREBA RAZJASNITI SVA PITANJA NJIHOVA DALJNJEG RADNOG STATUSA.


  • VLADA NIJE RAZJASNILA UVJETE PRIJELAZA; PREUZIMA LI VANJSKI SURADNIK POSTOJEĆI UGOVOR O RADU ILI ĆE SE SKLAPATI NOVI???


  • VLADA NIJE ODREDILA NITI NAM PONUDILA NA UVID MINIMALNE OČEKIVANE EFEKTE PRIMJENE OUTSOURCING-A.




Vlada nije uzela u obzir:


  • POVEĆANJE TROŠKOVA ZBOG IZDVOJENE AKTIVNOSTI,


  • POJAVU NEPREDVIĐENIH TROŠKOVA,


  • SLABIJU KVALITETU RADA,


  • SPORIJE RJEŠAVANJE PROBLEMA,


  • MOGUĆNOST POJAVE MONOPOLA POJEDINIH OUTSOURCER-A KOJI ĆE TRAŽITI SVE VEĆU I VEĆU CIJENU,


  • ZNAČAJNO SMANJENJE KVALITETE USLUGE AKO SE UZMU NAJJEFTINIJE OUTSOURCING FIRME, I TAKO DALJE… I TAKO DALJE…



Ako Vlada i uspije snagom MOĆI i snagom SILE provesti svoju ideju o outsourcing-u, Sindikat hrvatskih učitelja je potpuno siguran da će slijedeća/slijedeće Vlade provoditi Backsourcing (vraćanje na staro), zbog propalog projekta.

Je li to Vladi uistinu u interesu?
Ili je ovo samo način da bogati napune svoje džepove na račun siromašnih?
Je li outsourcing doista model rješavanja problema deficita?
Zar će naše spremačice, domari, kuharice, pomoćne kuharice, računovođe spasiti ovu državu i smanjiti deficit?

Zar ova Vlada želi odgovarati za još jedan „slučaj“? Vlastite radnike koje kani izbaciti iz sustava ne mora više nazivati OUTSOURCIRANI, više bi im pristajalo da ih naziva OTPISANI ili IZBRISANI.

Sindikat hrvatskih učitelja zajedno sa svima vama neće se predati bez borbe, iako znamo da je jedan od ciljeva outsourcing-a i smanjenje moći sindikata kroz gubitak članstva i onemogućavanje outsourciranih da u budućnosti provode štrajkove.

Outsourcing nije sve što nam Vlada sprema, imaju oni još idejnih rješenja.


  1. Naknadu za prijevoz zaposlenika u OŠ sustavu kane smanjiti do kraja 2013. Nude nam da potpišemo Izmjene i dopune GKU-a u kojima se naknada za prijevoz smanjuje, a ako mi na to ne pristanemo Vlada ima rješenje, raskinut će nam GKU. Opet silom, a ne milom.


  2. Restrukturiranje mreže škola i programa – zadnji kvartal 2014. Ove mjere odnose se na ukidanje velikog broja područnih škola, a dotiču se i škola s malim brojem učenika. U ovom slučaju Vlada će pokušati organizirati učenike kojih je malo u školi da pohađaju nastavu u prvom većem mjestu. Posljedice ove mjere su: višak radnika, otpuštanja, novi troškovi za prijevoz učenika, osiromašeni roditelji, iseljavanje mlađeg stanovništva iz mjesta gdje nema škole, mrcvarenje učenika… Prenesimo mladim roditeljima što im Vlada sprema uz krilaticu: „Ostanite doma, ne iseljavajte se!“


  3. Zamrzavanje i prolongiranje napredovanja državnih službenika i namještenika s učinkom na izdatke za bruto-masu plaća – kraj 2013. s učincima u 2014. (u provedbi).



Radite, trudite se, školujte se, dokazujte, ali „uzalud vam trud svirači“, napredovanja nema, možda jednog dana, kada dođu bolja vremena. Poslije svega što nam Vlada čini valjda je u konačnici SVIMA jasno da bolja vremena s ovakvim mjerama neće doći. I zato, budimo jedinstveni, budimo protiv, Vaš Sindikat priprema odgovore na ove mjere. Nećemo mirno promatrati kako nam uzimaju sve. Budite spremni!


  1. d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja



Vladimir Milošević



Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja



Izabela Kin





Pismo