25. VELJAČE 2021.
O našim aktivnostima

Kako smo ranije najavili, resornom ministarstvu smo poslali dopis s prijedlozima za uspješnije provođenje Preporuka EU kojima se potiče učenje drugog stranog jezika te smo od resornog ministarstva zaprimili odgovor koji možete pročitati u nastavku. Temeljem danog odgovora, zatražit ćemo dodatna pojašnjenja i konkretnija rješenja.

Također smo zatražili i obavijest o tijeku rješavanja zahtjeva za zapošljavanje pomoćno-tehničkog osoblja (budući da je prema zadnjim podatcima zaposleno samo 14,9 % od iskazanih potreba) te podatke o broju vulnerabilnih zaposlenika i učenika, na što smo zaprimili sljedeće podatke:

Za radno mjesto: domar/ložač/kućni majstor odobreno je 33 osoba; za radno mjesto kuhar 35,075; za spremače 180,3; za računovodstvenog referenta 2; za tajnika 1 te za voditelja računovodstva 2,00 (sve na bazi punog radnog vremena). Podatci su dani zaključno s 31. siječnja 2021. godine.

Za COVID spremačice zaprimljeno je cca 400 zahtjeva od kojih su za neke škole odobrena zapošljavanja i na neodređeno vrijeme jer su škole podnijele i zahtjev za zapošljavanjem, a za više od 100 škola s malim brojem učenika koje rade u jednoj smjeni, prema mišljenju MZO-a, nije bilo osnove za odobravanjem dodatnog angažiranja spremačica. Isto tako neke su škole dostavljale više puta isti zahtjev. Svi opravdani zahtjevi, koji nisu riješeni, u proceduri su obrade.

Ujedno, prema posljednjim podatcima u osnovnim i srednjim školama je 398 vulnerabilnih učitelja/nastavnika (od kojih je 145 u osnovnim školama) te 114 zaposlenika iz reda nenastavnog osoblja.

U osnovnim i srednjim školama je 2178 vulnerabilnih učenika od čega je u osnovnim školama 1228 učenika.

Temeljem ovih dostavljenih nam podataka, napravit ćemo dodatnu analizu, a na sljedećem sastanku koji očekujemo uskoro, pokušat ćemo iznaći što kvalitetnija rješenja, a ujedno i nastaviti razgovore o nužnim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Bit će to i prigoda zatražiti konkretnije odgovore i oko prioriteta cijepljenja, budući da smo trenutno na sedmom, odnosno posljednjem mjestu prioritetnih skupina. Važno je to i zbog projektnih aktivnosti mobilnosti jer sve više članica EU uvjetuje potvrdu o cijepljenju za ulazak u zemlju.

Učenje stranog jezika - odgovor MZO-a

Privremeni poredak prioriteta za cijepljenje